perjantai 5. joulukuuta 2014

Närästyksestä ja sen kanssa kikkailusta

Heroa närästää nyt muukin kuin lumisen talven akuutti puute. Nimittäin jokin ruokavaliossa on saanut vatsalaukun ärtymään ja nyt jo useamman kuukauden on on/off tyyppisesti aamuyöllä heräilty suutaan mässyttävän ja paikkaa vaihtavan koiran ääniin. Nyt vaiva on ollut lähes jokaöistä, joten toimeen on tartuttu oikein kunnolla.

Koiran närästyksestä löytyy netistä jonkin verran tietoa: erityisesti oireet kiinnostivat minua, hoidosta nyt puhumattakaan. Täällä  oli mielestäni oikein hyvä ja ytimekäs kirjoitus aiheesta. Herolla oireita ovat olleet:

  • Aamuöinen heräily (ruokailusta noin 6h)
  • Levoton paikan vaihtaminen
  • Suun lipominen, ilman nieleskely, mässytys
  • Tassujen lipominen
  • Vatsan lorina
  • Röyhtäily
  • Runsas juominen
Itse tein näistä närästysdiagnoosin ja yritän nyt ensin kotikonstein päästä vaivasta voitolle ennen eläinlääkäriin ryntäämistä. Koira ei ole mitenkään kivulias, se voi hyvin ja vaivaa esiintyy lähinnä öisin, kerrallaan noin 30-60min ajan. Närästykselle tyypillistä on vaivan esiintyminen erityisesti pidemmän levon jälkeen tai sen aikana.



Närästyksen alkusyy voi olla melkein mikä tahansa, mutta ruokaan ja ruokintaan se usein liittyy. Nauta, rasvainen ruoka, raaka liha ja viljat tuntuivat olevan aika yleisiä syitä, mitä nyt googlettelemalla löysin. Jokin ruoka-aine ei yksinkertaisesti sovi ja tästä aiheutuu närästystä. Närästykselle voi olla myös rakenteellisia ja muihin sairauksiin kytköksissä olevia syitä, joten jos vaiva ei helpota, on eläinlääkärin konsultaatio tarpeen.

Netistä penkoessani löysin kokeiltavien kotikonstien listaan nämä:
  • Maitohappobakteerit
  • Eliminaatiodietti/oletettavasti närästystä aiheuttavien ruoka-aineiden karsiminen
  • Useat ruoka-annokset
  • Happamat maitotuotteet
  • Antepsin tai muu suojaava ja happoisuutta vähentävä lääke kuuriluontoisena
  • Puruluut pannaan
  • Ei lihaa ja nappulaa samalla aterialla

Itse lähdin nyt omaan tyypilliseen tapaani "kaikki tai ei mitään" keinoin selättämään oireita. Ensinnäkin vaihdoin ruoan kana-riisi pohjaisesta lammas-perunaan. Toisekseen keittelin ison satsin yrjölänpuuroa, jota annan iltaisin ainoana ruokana lihan kanssa. Lihat kypsensin puuron mukana, jotta ärsytystä olisi mahdollisimman vähän.Apteekista hain Antepsinia, jota meinaan syöttää pari viikkoa kuuriluontoisesti ennen ruokintaa. Iltaruokaan isona osana kuuluu myös nyt piimä, sillä happamien maitotuotteiden pitäisi auttaa asiaan, samoin maitohappobakteerien. Hero saa jo ruoan kaksi kertaa päivässä, joten ruokintakertoihin en puutu.

Tavoitteena olisi saada Antepsinilla maha rauhoittumaan, illan puurolla yöksi mahdollisimman lempeää ja sulavaa ruokaa ja AB piimästä maitohappoa ja happamuutta. Myös nappulan proteiinin ja hiilihydraatin lähteen vaihtaminen on siis kokeilussa, mutta nappulamerkki olisi mennyt vaihtoon joka tapauksessa. Katsotaan siis onko näistä apua ja jos on, niin pikkuhiljaa voi jättää illan puuron pois ja siirtyä taas 50%/50% ruokintaan. Jos tämä ei sovi mahalle, pitänee tarjota nappulat ja lihat eri aterialla.

Kokeillaan kuinka käy!

2 kommenttia:

  1. Samoja ongelmia täälläkin. Kuinkas sun kokeilus on edistynyt ja millaisia tuloksia oot saanut?

    T: J. Mäki-Ketelä, Ylöjärvi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoitin pitkän vastauksen, mutta se hävisi jonnekin... Pahus.

      Eli...

      Monien kokeilujen ja välivaiheiden jälkeen se mikä meillä on tuonut rauhan on:
      Kevyt (light) nappula (Brit Care kalkkuna-riisi)
      Piimä
      Hyvin rajoitettu lihamäärä
      Maitohappobakteerit

      Näillä ja lyhyellä Pepcid -kuurilla tilanne on vihdoin saatu tasaantumaan.

      Antepsin toi pienen helpotuksen, mutta senkin aikana oireita tuli. Lopulta Pepcidiä muutama päivä rauhoitti mahan ja nappulan vaihtaminen kevyempään tuntuu olevan sopiva Heron vatsalle. Hero on muutenkin mestari keräämään tavaraa kylkiinsä, joten kevyempi ape ei ole huono asia lainkaan.

      Toivottavasti teilläkin löytyy apu!

      t.Nea

      Poista