lauantai 21. tammikuuta 2012

Voihan putkiluu minkä teit!

Viimeksi olen saanut siivota koirahuoneesta ylä- ja alapään tuotoksia elokuussa, kun meitä piinasi pitkään mystisten mahavaivojen riivaus. Aiheesta on blogissa enemmäkin, mutta tiivistettynä; pitkään jatkunut ripulimaratoni saatiin katkaistua lisäämällä koirien päiväannokseen aamuin illoin iso loraus AB piimää.

Kuva internetistä löydetty


Noh, nyt pääsin taas kuurailemaan koirahuoneen lattiaa p*skassa kahlaten, kun Hilla aloitti torstai-iltana ripuloinnin. Koirat saivat keskiviikkoiltana kaluttaviksiin putkiluut, joissa toisessa päässä oli suuri nivel (?), jonka ne saivat murusiksi ja se katosi kitusiin nopeasti. Putkiluitahan koirat ovat saaneet ennenkin, mutta eihän niistä irtoa kovinkaan paljon tavaraa, joten tämä nivel oli aivan uusi tuttavuus koirien vatsoille. To-pe yönä Hilla kävi yöllä ulkona pariin otteseen, mutta vaikutti olosuhteisiin nähden hyvinvoivalta. Perjantaiaamuna aamulenkillä Hilla ripuloi viiteen otteeseen, mikä antokin osviittaa siitä mikä kotona odottaisi kun töistä tulisin.

Bingo, oikein arvasin taas kerran! Ripaskaa riitti vaikka muille jakaa, ja emäntää oli muistettu myös parilla pienellä luumurskan täyteisellä oksennuksella. Jipii, hieno tapa aloittaa viikonloppu... No eikun siivoushommiin. Illan Hilla vaikutti olevan vielä suhteellisen ok kunnossa, juottelin piimävettä ja hyvin upposi. Yöllä alkoi vinkuminen ja taas piti päästä ulos. Tällä kertaa sekään ei helpottanut oloa pitkäksi aikaa, vaan Hilla läähätteli kipeää mahaansa ja oli levottoman kipeän oloinen.

Käytin Hillan vielä varmuuden vakuudeksi ulkona ja sisällä tarjosin nestettä; ei uponnut. Hilla kuitenkin rauhoittui, ja vastoin kaikkia sääntöjämme otin sen meidän väliimme nukkumaan. Siinä se tärisi, mutta nukkui suhteellisen rauhallisesti. Aamuyöllä mittasin kuumeen ; 40 astetta. Eläinlääkärille on turha soitella aamuyöstä ellei koira tee suurinpiirtein kuolemaa. Meillä Hillan vatsaoireet ovat jo "tuttu juttu" ja ne ovat usein rajuja, joten tarkkailin tilannetta ja odottelin aamuun. Niin monet paniikit olen käynyt Hillan vatsan takia läpi, että osaan jo arvioida milloin on piipaa-hätä, ja milloin tilannetta voi seurata. Suurin määrittäjä on koiran yleistila.

Aamulla Hilla oli hiukan pirteämpi, lämpö edelleen 40 astetta. Nyt sille maistui hyvin juoma ja kevyt syöminen, joten annoin aamun aikana kolmeen otteeseen puoli kupillista piimä-vesi-riisikanamössö-Nutrisal Plus -seosta. Riisimössöä oli lähinnä lusikallinen, eli paino oli nesteessä. Kävimme myös pienellä aamukävelyllä (10min) ja Hilla selvästi piristyi kun sai elektrolyyttiä, juotavaa ja pientä vatsantäytettä. Lämpö oli 39,5 astetta aamupäivällä, joten soitin Vethausin eläinlääkärille, joka kehoitti toimimaan koiran yleiskunnon mukaisesti; pirteähköä syövää ja juovaa koiraa ei tarvitse tuoda näytille.

Onneksi Hero toimii tyynynä ja lämmittäjänä :)


Hilla on tämän päivän ollut semipirteä, heiluttelee häntää ja askeltaa ihan reippaasti niillä pikku pissalenkeillä jotka olemme tehneet. Päivystävältä eläinlääkäriltä sain puhelinreseptin apteekkin Oriprim Forte Vet antibioottiin, jonka hain päivällä apteekista. Nappasin mukaan myös maitohappojauhetta, jota syötän antibiootin kanssa. Nyt Hilla ei ole ripuloinut ja lämpökin näytti 38,7, eli voiton puolella toivottavasti olemme! Eläinlääkärin mukaan kyse on todennäköisimmin suolistotulehduksesta.

Listaan vielä oireet ja käyttämäni hoitokeinot, jotta on muillekkin vinkkiä mikäli sama tulee eteen:

Oireet:


  • Lievä kipuilu (läähätys, levottomuus)
  • Lämpö / Kuume 39,5-40c
  • Paha ja voimakas ripuli
  • Aluksi oksennusta pariin otteeseen
  • Hieman vetämätön koira, mutta yleistila kuitenkin hyvä ts. kävelee, syö, juo ja jaksaa seurata hyvin ympäristöään.
  • Tärinä (kuumeesta ilmeisesti johtuva)
Hoito:

  • Hyvin kevyt ruokavalio; aluksi piimää+vettä, sitten hieman riisikanamössöä. 
  • Paljon paljon paljon nestettä
  • Lepo
  • Antibiootit
  • Maitohappobakteerijauhe tasapainottamaan vatsan toimintaa
  • Nutrisal Plus jauhe (tai muu vastaava, esim. Canikur, Tehobakt) tasapainottamaan nestetasapainoa
Muistakaa kuitenkin, että em. oireet voivat liittyä  myös moniin muihinkin tauteihin / tiloihin kuin suolistotulehdus! Tarkkaile koiraa, mittaa lämpö (varaa kotiisi koiralle kuumemittari!) ja älä epäröi kysyä eläinlääkäriltä neuvoja.

Itse tarkkailin hysteerisenä Hillan vatsalinjaa mahdollisen turvotuksen varalta (vatsalaukun kiertymä, suolitukos), mutta turvotusta ei ollut havaittavissa, vatsa ei ollut kosketusarka ja suolistoääneet kuuluivat.

Toivottavasti tämä oli nyt tällä erää tässä..
Kaameaa katsoa kun koira sairastaa, ja itse olet tilanteessa suhteellisen avuton.

3 kommenttia:

  1. Joo on toi tosi kurjaa! Mun koiral on tosi herkkä vatsa ja heti jos se syö jotai erikoista ni se tulee ulos ylä tai ala päästä.

    VastaaPoista
  2. Jep se on inhottavaa.. Ja aina se epätoivon tunne, kun huomaa ettei koira ole kunnossa.. Kurjaa :( Tsemppiä teille!

    VastaaPoista
  3. Samoin, iten teillä menee joulauna, annatteko koiran avata lahjansa itse?

    VastaaPoista