lauantai 12. tammikuuta 2013

Korva(haava)n teippaus vol. 2

Noniin, tänä talvena Heron korvanlehti aukesi osaksi pakkasten, osaksi Ressun tai Hillan hampaan takia. Paraneminen on hidasta ja teippaus/paketointitaidot tarpeen. Tässä päivitetty vinkki kuvin siitä, kuinka luppakorvaisen koiran korvahaavan saa hyvin ja pysyvällä tavalla teipattua. Olen aiemminkin kirjoittanut aiheesta täällä, mutta nyt ihan oikein kuvin päivitetty versio.

Välineet: Pharmacaren steriili pikaside, erkkateippiä ja sakset

Tarkista, että potilas on paikalla

Paikallista vamma

Anna potilaan tutustua hoitovälineisiin

Huvittele hiukan potilaan kustannuksella

Putsaa haava, kuivaa hyvin ja laita steriilin siteen toinen tarra korvan terveelle puolelle ja tällää toinen puoli hyvin haavapuolelle

Nyt näyttää tältä

Laita erkkaa yksi pätkä niin, että se menee tarralapun reunojen yli

Melkein valmis paketti näyttää tältä: yksi kierros ensin kuten yllä, sitten toinen hieman ylemmäs ja lopuksi yksi korvan "yli" kuten kuvassa. Varmistukseksi voi vielä laittaa yhden pätkän poikittain tuon "yli" menevän päälle, jotta se varmasti pysyy, eikä ala repsottamaan.

Kuvassa oleva haava on jo aika hyvällä mallilla, joten annan paketin olla 1-2 päivää paikallaan. Kun paketti otetaan pois, tsekataa haavan tilanne, putsataan tarvittaessa ja joko se on täysin parantunut, tai jatketaan uudella paketilla 2-3pv.

Jos haava on tuore ja erittää voimakkaasti, vaihdan paketin joka päivä. Tällöin illalla puhdistan haavan, sipaisen hieman Basibact voidetta ja annan olla yön ilman pakettia. Aamulla taas uusi sidonta. Tätä jatketaan n. 2-4pv jolloin haava alkaa jo kuivua ja voidaan alkaa pitää pakettia 2-3 pv kerrallaan.

Erkkateippi on ainoa teippi, joka ensinnäkin pysyy korvassa, eikä revi karvoja pahemmin poistettaessakaan.

4 kommenttia:

 1. Kiitos! Pharmacaren pikasidettä ostoslistalle siis...
  t. pilsnerillinen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti toimii! Meillä ainakin tuo pharmacare pysyy ihan mukavasti, joskin vaatii teipin lisäksi jos meinaa rajumpaa menoa harrastaa :)

   Poista
 2. Voi että, rhodeillakin on siis tätä pakkashaavautumista? Meillä ei pinseri ole juurikaan onneksi kärsinyt haavoista - nyt huomasin, että sillä on toisen korvan kärjessä pikkuruinen vekki, mutta senkin ruvesta. Ei siis vuotanut tai ollut auki enää ylipäätään, joten en tehnyt sille tässä kohtaa mitään. Täytyy kuitenkin pistää nämä vinkit korvan taakse, jos pakkaset vielä yltyvät ja aiheuttavat meillä korvissa suurempaa harmia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti on joo, ei kaikilla, mutta osalla. Ikäviä vaivoja, varsinkin paranemisen hitauden vuoksi. Onneksi kuitenkin yleensä selvitään joko yhdellä tai nollalla haavalla per koira/vuosi :)

   Poista