lauantai 19. heinäkuuta 2014

Asiaa varustelusta vol2: Miten pukea koira?


Asiaa varustelusta: Miten pukea koira?

Kun perheeseen saapuu ensimmäinen rhodesiankoira tai mikä tahansa muu lyhytkarvainen pukemista vaativa koira, voi takkiostostelun pohjattomaan suohon eksyä välillä pahemman kerran. Mitä, miksi, mikä koko, mikä merkki, mistä....

Tuttuja tunteita, joten tässä kirjoituksessa hiukan avaan oman näkemykseni pohjalta tätä viidakkoa.

Lähdetään siitä mitä rhodesiankoira (sovella järkeä käyttäen muihinkin lyhytkarvaisiin rotuihin) oikeasti tarvitsee. Nyt yritän pitää kielen keskellä suuta, tökkiä samalla pursuavaa takkikaappiani kiinni ja pitäytyä ainoastaan niissä "needs" ei "wants" ostoksissa.

TALVI

Rhodesiankoira tarvitsee ainakin ja vähintään yhden kunnollisen talvitakin. Jos et muuta osta, osta kunnollinen takki pakkaskelejä ajatellen. Kun valitset talvitakkia, mieti muutamia seikkoja ennen ostopäätöstä:

1.       Paksuus / lämpö. Kunnon pakkasilla takissa saa olla täytettä. Mitään Michelin-ukkoja koirista ei tarvitse tehdä, mutta jonkinlainen toppa takissa kannattaa olla, eli pelkkä ohut fleecetakki ei kovimmilla pakkasilla riitä. Useimmilla valtamerkeillä on "talvimantteli" -nimikkeellä takkeja, ja nämä ovat yleensä päteviä lämmön puolesta pakkaskeleillä. Vapaana liikkuessaan koira pysyy paremmin lämpimänä kuin remmissä ollessaan, tämä kannattaa huomioida pukiessa

2.       Leikkaus ja malli. Jotta suuret lihakset pysyvät lämpiminä, takin tulisi suojata lavat ja reidet. Valitettavasti esimerkiksi Rukan ja Hurtan (vanhemmat mallit) suojaavat kyllä reidet, mutta eivät lapoja

3.       Heijastimet! Näitä voi toki tarvittaessa ommella lisää. Monista urheiluliikkeistä saa ostaa myös heijastinteippiä.

4.       Käyttötarkoitus: Kestääkö vettä? Tuulta?

5.       Kiinnitysmekanismi ja pukeminen. Tarrat väsyvät usein ajan saatossa ja tarrakiinnitys edessä saattaa aueta kovemmassa menossa. Mitä enemmän takissa on lahjetta ja vetoketjuja, sitä hitaampi se on pukea.


Tässä Hurtan vanhempaa mallia oleva talvimantteli. Takki on muuten ihan ok, mutta kuten kuvasta näkee, jäävät koiran lavat vaille suojaa. Kovemmilla pakkasilla laittaisin tämän takin alle ohuemman takin, joka suojaa lavatYläkuvassa oleva takki on Hurtan lämpömanttelin vanhempaa mallia. Plussaa annan hyvistä heijastimista ja kohtalaisen hyvästä lämpöarvosta, mutta lapojen paljaaksi jättäminen ja rimpulat jalkalenkit saavat miinusta. Tätä olen käyttänyt koirilla, kun pakkasta on maksimissaan noin -15'c. Ihan kelpo perustakki, joka pitää myös hiukan vettä. Käytettynä liikkuu paljon myös tämän mallin edeltäjää, jossa leikkaus on lähes sama. Heijastimet ja pintakangas ovat vanhemmassa mallissa kuitenkin hiukan huonommat, mutta muuten se on edullinen ja asiansa ajava talvimantteli. Hurtan tätä ”uudempaa vanhempaa” manttelimallia saa edelleen liikkeistä (ainakin Musti ja Mirri ja Peten koiratarvike), ja käytettynä näitä myydään paljon. Esimerkiksi Peten koiratarvikkeessa Hurtta talvimanttelin hinta rhodekoossa 62,90e/takki. Meillä molemmilla koirilla on käytössä koko 70, Hillalla oli käytössä koko 65.


Kokemuksia yleisimmistä merkeistä

Hurtta

Hurtan mallisto on uudistunut, eikä minulla ole uudemmista takeista pahemmin kokemusta. Takit näyttävät kuitenkin käytännöllisiltä ja fiksuilta, joten uskoisin niiden olevan oikein päteviä. Parannuksia on tehty esimerkiksi (vanhaan mantteliin nähden) uuteen Ultimate lämpötakkiin, joka suojaa talvimanttelista poiketen myös lavat.

Pääsääntöisesti aikuiselle rhodesiankoiralle sopivat koot ovat 65 nartut -70 urokset, mutta myös isompia ja pienempiä yksilöitä toki löytyy. Hurtan vanhemmissa mantteleissa lapojen suojaamattomuus on miinusta, mutta muuten takit ovat laadultaan ja käytettävyydeltään ihan keskitasoa ja sopivat perustakiksi mainiosti.

Tutustu takkeihin Hurtan sivuilla: http://www.hurtta.com/FI

Pomppa

Pomppa on toinen Suomalainen takkivalmistaja ja rankkaisin sen kyllä tässä taistossa Hurtan edelle. Toki edelleen kokemukseni Hurtan uudesta mallistosta on nolla. Pompan heikkous on jalkalenkkien puute, mutta ne voi toki ommella kiinni jälkikäteenkin. Pomppa istuu Hurttaa paremmin, mutta tämähän joissain tapauksissa riippuu koiran mallista. Pomppa suojaa niin lavat kuin reidetkin erinomaisesti, plussaa myös korkeasta kauluksesta. Miinuksena mainittakoon, että jos takki ei ole kunnolla napakasti kiinni, se saattaa pyöriä koiran päällä jalkalenkkien puuttuessa.

Toppa Pomppa on todella lämmin kovien pakkasten takki. Perus Pomppa on passeli pikkupakkasista noin -15 asti ja Toppa sitten siitä eteenpäin. Sade Pompasta minulla ei ole kokemusta, mutta jos se noudattaa samaa linjaa kuin perus ja toppa, on sekin varmasti hintansa väärti. Meillä on käytössä toppa- ja perusmallit.

Pompan korkea kaulus suojaa viimalta ja tuiskulta, mutta umpihangessa kauluksen alaosa toimii lumelle mainiona kouruna suoraan koiran ja vatsakappaleen väliin. Pompan mallistossa ainakin meille on hiukan päänvaivaa aiheuttanut vatsakappaleen pituus: Herolle vatsakappaletta piti hiukan lyhentää, jotta pissasuihku osuisi takin ulkopuolelle, eikä suoraan vatsakappaleesta sisälle.

Pomppaa saa Pompan omasta nettikaupasta Pomppa - koiranvaatteet (jossa samalla voi käydä lueskelemassa enemmän takeista) ja joistakin lemmikkieläinliikkeistä. Ainakin Faunatar myy pomppaa hyllystä ja Peten koiratarvike netissä. Pompan sivuilla on myös ohje koon valitsemiseen.Kuvassa ToppaPomppa. Helteellä.Hintaa Pompan omassa kaupassa takeilla on: Perus: 74,90, Toppa: 79,90 ja Sade: 69,90. Hinnat katsottu koon 70 mukaan. Meillä molemmilla koirilla on koko 70, mutta osa uroksista käyttää kokoa 75 ja osalle nartuista taas 65 on sopiva.

Nice to know: Pomppaa käytettynä ostaessa törmää usein rapinapomppiin. Rapinapompassa pintamateriaali on ”viallinen”, eli se kovettuu kovemmilla pakkasilla rapisevaksi ja jäykäksi. Käytännössä ominaisuudesta ei ole välttämättä kovin suurta haittaa, mutta takki istuu hiukan jäykemmin ja saattaa pönöttää takaa hiukan hassusti kovemmilla pakkasilla. Pesu käyttäen runsaasti huuhteluainetta saattaa hiukan helpottaa rapinaa.

JANUTEX-haalari
Harkitsin pitkään mittatilaushaalarin tilaamista, mutta siinäpä ostos joka kannatti! Janutex on hiljattain vaihtanut omistajaa ja ompelijaa, joten puhun nyt entisen omistajan kätten työstä. Uusi on toivottavasti yhtä pätevä!

Halusin haalarin siitä syystä, että meillä liikutaan paljon umpihangessa ja kovimmilla pakkasilla koirat palelevat pelkän takin kanssa. Kun pakkasta on reilu -20 ja siihen lisätään napakka tuuli, ei pelkkä mantteli pidä koiraa lämpimänä kovinkaan pitkään. Umpihankiongelma taas liittyy siihen, että lumi pääsee avonaisten manttelien kauluksesta koiran mahan ja vatsakappaleen väliin.
Haalari on täydellinen! Tilasin sen korkealla trikookauluksella, jonka saa tarvittaessa vedettyä korvienkin yli "hupuksi". Ei paljon pakkanen koirien mahaa ja jalkoja nipistellyt, kun haalaria talvella testattiin. Suosittelen! Pukeminen on toki hiukan työlästä, mutta palkitsee tuloksella. Kovimmilla pakkasilla ja tuulella haalarin päälle kannattaa laittaa vielä mantteli, mutta tuuleton pakkaskeli taittuu pelkällä haalarillakin.

Hintaa rhodekokoisella (70) haalarilla oli 65e + 6e korkeasta kauluksesta. Haalari tehdään koiran mittojen mukaan!

Fanny ja iloinen poseeraus. Päällä Janutexia.


KEVÄT JA SYKSY (ja vähän kesäkin)

Nyt ollaan siellä harmaalla alueella, jossa koiran vaatteiden akuutti tarvitseminen ja niiden pukemisen haluaminen hämärtyvät ajoittain. Minä puen koiriani ehkä liikaakin, myönnän sen nyt suoraan ääneen. Kuitenkin mielestäni rhodesiankoira tarvitsee -kyllä, tarvitsee- sadetakin ja olisi hyvä olla olemassa välikelitakki, ellei parikin. Perustelut? Tässä muutama:
Onko sinulla kivaa ulkona, kun olet litimärkä sateesta, tuulee kylmästi ja vilu hiipii selkäpiitä pitkin? Ei minullakaan, eikä taatusti myöskään koiralla. Lämmin kesäsade ei mielestäni vaadi takkia, mutta takilla saadaan silloinkin suojattua koira kastumiselta = kotona ei haise märkä koira, lattiat pysyvät puhtaampina ja kura jää vatsakappaleeseen. Sadetakkia mielestäni oikeasti tarvitaan kevään, syksyn ja talven kylmillä sateilla, etenkin jos ulkoillaan pidempään. Rhodesiankoira pohjavillattomana koirana kastuu aika nopeasti läpi ihoon saakka, joten kylmällä ilmalla likomärkänä ulkoilu voi pidemmän päälle aiheuttaa jumituksia lihaksissa, vilustumista ja muita ikäviä yllätyksiä. Pieni sade ja liikkeessä pysyvät koira ei ole ongelma, mutta paikallaan oleva, remmissä töpöttävä märkä ja viluinen koira nollakelin alijäähtyneen veden pieksämänä on jo hiukan eri asia.
Välikelitakkeja suosittelen, mutta jos haluat pitää takkivalikoiman minimalistisena, pärjäät ilmankin. Kerron miksi meillä on välikausitakkeja ja välikelitakkeja ja mitä niiden ostossa kannattaa huomioida:
Välikausi/välikelitakilla tarkoitan takkia, jolla on jonkinlaista lämpöarvoa ja se pitää vettä edes hiukan. Aikavälillä syksy-kevät on useimmiten iso osa ajasta sellaista "semi" keliä, eli ei nyt sada eikä ole kova pakkanenkaan, mutta on kostean kylmää, koleaa ja ikävää. Jokainen meistä tietää sen tympeän -4c kelin, sopivasti vihmoo lumentapaista, tuulee ja tympäisee. Sadetakillakin pärjää jo ihan kivasti, mutta etenkin remmilenkeille heitän niskaan Hurtan fleecepusakan tai esimerkiksi Hööksin vedenkestävän manttelin, jossa ei ole toppatäytettä.
Kun lämpötila heiluu siinä -10 asteessa, on paksu toppamantteli vähän vielä liikaa ja sademantteli liian vähän: välikelitakki - jos tarvitsee. Jos on lämmin auringonpaiste keväällä ja ollaan reippaalla riehulenkillä, ei välttämättä tarvitse takkia lainkaan. Näissä tilanteissa kannattaa herätellä itsestään se pieni Pekka Pouta ja havainnoida säätilaa. Tuuli, sade, ilmankosteus, pakkasen purevuus ja muut pikku nyanssit voivat muuttaa samat celsiusasteet moneksi. Pue koirasi sen mukaan.
Ota huomioon myös itse koira: Onko se viluinen? Vanha koira palelee helpommin, samoin pentu. Onko koiralla lihasjumeja tai taipumusta saada niitä? Onko kylmällä kelillä tarkoitus riehuttaa koiria ja sitten paistaa vaikka makkarat nuotiolla: koira riehuu itsensä lämpimäksi, jonka jälkeen se kököttää pakkasessa paikallaan tunnin? Minä käytän nyrkkisääntönä sitä, että jos olen epävarma siitä tarvitseeko koira jossakin kelissä takkia, puen takin. Ylihysteerinen en ole, mutta olen joitakin kertoja tehnyt myös sen virheen, että ”siinä ja siinä” –kelillä takki on jäänyt kotiin ja koirasta on nähnyt, että olo ei ole mukava. Takin saa aina pois, mutta kotoa sitä voi olla hankala noutaa kesken aktiviteettien.
Ihmisilläkin käytännöllinen kerrospukeutuminen soveltuu myös koiriin. Päällä olevan paksumman takin voi kovempitempoisen aktiviteetin ajaksi napata pois ja heittää taas takaisin, kun meno rauhoittuu

Hurtan vanhemman malliston fleecepusakoita saa edelleen joistakin netti/kivijalkakaupoista ja niitäkin liikkuu käytettynä todella paljon. Suosittelen, koska se on hyvin heijastettu, pitää vettä ja tuulta ja on suhteellisen helppo pukea. Miinusta sähköistyvästä kankaasta ja hajoilevista kiristysmekanismeista. Pusakka on myös helppo heittää esimerkiksi kovilla pakkasilla talvimanttelin alle ja umpinainen etuosa lyhyine lahkeineen suojaa lumeltakin. Hurtan uusissakin malleissa lienee vastaava, tai lähes vastaavanlainen tuote.
Pusakassa Fannylla ja Herolla koko 70, Hilla (pienempi narttu) käytti kokoa 65.


Hurtan vanhanmallinen fleecepusakka

HÖÖKS

Hiukan edullisempaa takkivalikoimaa kannattaa silmäillä hevostarvikeliike Hööksistä. Meillä on käytössä parit Showmasterin takit. Usein leikkaus on hyvä, takki pitää vettä ja on vielä kivannäköinenkin. Kannattaa tutustua valikoimaan! Esimerkiksi Showmasterin vedenpitävä ei-topattu, mutta hiukan lämmittävä Forest Showmaster maksaa 25e/takki. Laatu vaikuttaa ihan hyvältä, etenkin hintaan nähden. Kokoa takeissa on molemmilla 75, mutta Herolle koko 70 olisi ollut passelimpi.

Hööks, Showmaster. Malli Forest Showmaster.


Weatherbeeta ja Back on Track

Weatherbeetan takkeja meillä on ollut pari kappaletta. Kyseisissä takeissa ei ollut lainkaan heijastimia (karvalakkiversio?) ja mahakiinnitys oli tarralla. Kyseisen merkin muista malleista en osaa sen suurempia viisauksia sanoa, mutta jos tämän merkin takkeja tilaa, kannattaa varmistaa heijastimien ja kiinnityksen tilanne.
Back on Track on erikoistakki, joka lämmittää koiran lihaksia ja elvyttää verenkiertoa. Suora lainaus Back On Track Suomi –sivustolta: Welltex-kankaaseen sulautettu keramiikka heijastaa ruumiinlämpöä takaisin infrapuna-aaltoina - energiamuoto joka lisää hyvinvointia suojan alaisella alueella. Lihakseen heijastuva lämpö vähentää lihasjännityksiä ja lisää verenkiertoa jolloin palautuminen nopeutuu.
Takki on todella kätevä ennen ja jälkeen suoritusten (maastojuoksu, agility jne) ja se on helpottanut myös monien jumeihin taipuvaisten koirien oloa. Tutustu takkiin tarkemmin: http://www.backontrack.com/fi/back-on-track/

SADETAKIT
Meillä on Rukka Stream Herolla (peruja Hillalta, jolle koko 65 oli sopiva) Herolle se on aavistuksen pieni), Hurtan Lifeguardeja (koko 70) ja Hurtan vanhemman malliston sadetakkeja. Näistä mikään ei ole sadetakkisuunnittelun riemuvoitto, mutta ajavat asiansa kohtalaisesti. Rukassa huppu on turha lisähärpäke, joka tippuu matkasta milloin minnekin. Huppu ei myöskään oikein suojaa kunnolla päätä, vaan jää päälaen puoleen väliin. Hurtta lifeguard on (meidän kokemustemme pohjalta arvioituna) suorastaan kammottava: pyörii päällä eikä suojaa mahaa + etuosan tarrakiinnitys pettää kovemmassa menossa, ja Herolla onkin hupskeikkaa sadetakin sijasta lannevaate. Vanhemman Hurtan jalkalenkit hajoavat nopeasti + sade pääsee valumaan niskaa pitkin sisälle, mutta näistä kolmesta se on kyllä tehtävässään paras. Lifeguardille kuitenkin superiso plussa hyvistä heijastimista!
Jos nyt lähtisin sadetakkiostoksille, tilaisin todennäköisesti takit Hööksiltä tai Pompalta. Vatsakappale - muista tämä jos et muuta muista: sadetakissa pitää olla vatsakappale. Siihen jää se vesi ja kura, joka muuten tulee sisälle.

PENTU

Kun pentu tulee taloon, tekisi mieli ostaa kaikki kaupat tyhjiksi sopivista takeista –varmuuden vuoksi. Sitä haluaa suojella pientä koiranalkua niin viimalta, märältä kuin kaikelta maailman pahuudeltakin. Maltti on valttia, älä osta uutta, ellet saa hyvää alennusta tai löydä tarjousta. Facebookissa on useampikin koirakirpputori, huuto.net on hyvä apaja, rotuyhdistyksen keskustelupalstallakin käy (laiskasti) kauppa, tori.fi on olemassa. Pieni pentu kasvaa niin rivakkaa kyytiä, että kannattaa ostaa käytettyä, jos haluaa säästää pennosiaan. Pennun käytössä takit myös kokevat välillä kovia, joten en suosittele satsaamaan kalliisiin takkeihin pentuaikana, ellei halua hakata päätään seinään :)

Minulla on ollut syyspentuja ja hyödyllisin ostos on ollut neulepusero. Sen turvin pieni on päässyt viileinä aamuina ja iltoina hyvin pissalle ilman vilunväreitä. Pari neuletta muutaman koon välillä kattaa pitkälle, mutta kylmemmillä ilmoilla ja pidemmillä ulkoluilla päälle on laitettu takki. Pentu vilustuu helpommin ja se kannattaa pitää lämpimänä. Sokerista niitä ei kuitenkaan ole tehty, eli lämmin syyspäivä, lyhyt pihapissa jne. ei välttämättä takkia kaipaa lainkaan.

Heron pentuaikoina tilasin Lejerikistä läjän takkeja parin koon välein. Kun takin hinta on 12e, raaskii niitä ostaa muutaman. Takeissa oli säätövaraa edessä (tarra) ja ohut kangasvuori. Ne pitävät hiukan sadetta ja pitävät kyllä alkusyksyn ajan ainakin lämpimänä. Tilasin muistaakseni koot 25cm, 35cm ja 45cm. Sitten siirryin lämpimämpiin takkeihin, vaikka toki neuleen kanssa pärjäisi Lejerikilläkin ihan mukavasti myös pakkasella. Pahimmassa kasvuvaiheessa yhden takin käyttöikä oli viikon-kaksi, joten kannattaa suosiolla jättää arvokkaampien takkien ostaminen siihen, kun pennun voimakkain kasvupyrähdys laimenee.

Usein lemmikkieläinliikkeiden alekopista löytää pienelle pennulle neuleita ja takkeja, joten suosittelen tekemään ratsian lähialueen liikkeisiin!

MUISTAKAA MYÖS HEIJASTINTUOTTEET NIIN PENNUILLA, KUIN AIKUISILLAKIN! Heijastinliivi, heijastinpanta ja takissa hyvät heijastimet. Tätä ei voi liikaa korostaa! Tällä saralla voisi sanoa, että mitä enempi sen parempi.

 

Nauttikaa ulkoilusta! J!


Pikku-Hero ja neule

8 kommenttia:

 1. Kiitos jälleen kattavasta varuste-kirjoituksesta! Piti olla täällä taas heti lukemassa :) ...Valitettavasti me ei tälläkertaa Fannyn pentua saatu, mutta yritetään olla masentumatta ja toivotaan, että meilläkin vielä jonain päivänä pikkuinen rhode asustaa <3 Sitten käytän hyödyksi näitä sun vinkkejä :)
  - Noora

  VastaaPoista
 2. Kiitos jälleen kattavasta varuste-kirjoituksesta! Piti olla täällä taas heti lukemassa :) ...Valitettavasti me ei tälläkertaa Fannyn pentua saatu, mutta yritetään olla masentumatta ja toivotaan, että meilläkin vielä jonain päivänä pikkuinen rhode asustaa <3 Sitten käytän hyödyksi näitä sun vinkkejä :)
  - Noora

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmin paikka, mutta kyllä teille vielä oma rhodevauva kotiutuu - toivon todella, että sopiva osuu kohdalle pian :-) Rhodeissa on aina juuri se, että kun ikinä ei tiedä minkä verran tulee mitäkin, eli korikoiria, näyttelykoiria jne. Toivottavasti kirjoituksesta on silloin apua! :)

   Poista
 3. Minkähän ihmeen takia tuo kommentti tuli kaksi kertaa :) -Noora

  VastaaPoista
 4. Tosi hyvä postaus, kiitos! :) Oli niin halpoja takkeja Hööksissä, että ostin heti parit kokoa 70 :) Toivottavasti Fannyn poitsu niihin kasvaessaan sopivasti sujahtaa :) -Mari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin oli, todella halpoja! Minä tilasin vain yhdet per häntä, kun todella tuo takkikaappi meinaa pursuta yli äyräidensä... Mutta juurit tuollaista sateen kestävää vatsakappaleellista ei sattunut olemaan :-) Eiköhän Fannyn poju takit täytä siinä puolen vuoden jälkeen - juuri sopivasti kevättä ajatellen!

   Poista
 5. Mahtava tää kirjoitus näistä vaatteista! Minäkin olen jo kerennyt koluta tori.fi huuto.net ja kaikenmaailman fb kirppikset pennun vaatetusta ajatellen. Tällä hetkellä meillä odottaa käyttäjäänsä (oon niin onnellinen että meille on kotiutuu tänä vuonna oma pieni rhode!) 1 neule 1 hurtan vanhemman mallinen fleece pusakka ja 1 sadetakki, yhteensä näistä olen maksanut 10 euroa :) Talvelle en ole osannut vielä ostaa mitään, kun on niin vaikea näin noviisin kuvitella miten nopeasti se rhode oikeasti kasvaa :D -Krista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeksi "hiukan" myöhästyneestä vastauksesta! Onnea pennusta ;)

   Poista