maanantai 9. marraskuuta 2015

Maastojuoksukausi 2015

Mikkeli, Rhodesiankoirien maastomestaruus. Fanny vieheellä. (c) Nina Lindqvist


Tämä päättynyt kausi oli meidän ensimmäinen varsinainen maastojuoksukautemme, sillä avauskilpailun jälkeen emme vuonna 2014 päässeet pentuesuunnitelmien vuoksi useampiin kisoihin.

Tänäkään vuonna kisamäärä ei päätä huimaa, sillä emännän pentuesuunnitelmat sotkivat vähän kuvioita. Pääsimme kuitenkin piipahtamaan kaksissa kisoissa ja Fanny kolmessa. Kolmannen kisan Fanny juoksi puoliveljensä omistajan Julian kanssa Mustilassa, kun taas me lomailimme Tallinnassa.

Juoksijana Fanny on varma. Se juoksee tunnollisesti vieheen perässä, innostus lajiin on korviahuumaava ja hauislihaksia rikkovaa ja oikomistakaan se ei vielä ole keksinyt. Rhodesiankoirilla on taipumusta fiksuina koirina starttimäärän kasvaessa alkaa oikomaan, jolloin pisteitä alkaa ropista pois kun vieheen perään oikaistaan milloin mistäkin hyväksi koetusta kulmasta.

Fannyn kauden pisteet olivat 445, 446 ja 446. Tasaisen tappavaa ja muutaman pisteen sertirajan alapuolella.. Kuitenkin olen iloinen siitä, että koira saa toteuttaa itseään ja viettiään ja juoksee hienoja pisteitä tasaisesti, vaikka se serti jäikin harmillisesti niin lähelle ja samalla niiiiin kauas jokaisessa kisassa. Tiedostan myös sen, että mikäli voisin pitää Fannya monipuolisemmin irti, saattaisi se saada sen muutaman puuttuvan pisteen verran räjähtävää voimaa enemmän... No olosuhteet ovat meillä mitkä ovat, eikä kunnon loppumisesta onneksi ole ollut mikään kisa kiinni. Kuitenkin se viimeinen poweri saadaan juoksemalla irti, joten... Jossittelu kunniaan!


Kisapäivän odotetuin paperi
Kisapäivät ovat pitkiä ja raskaita, mutta erittäin antoisia. Hyvä seura ja eväät takaavat onnistuneen kokemuksen. Koiramääristä riippuen alkuerät alkavat yleensä jo aamuvarhain ja saattavat jatkua puolille päivin, ylikin. Alkuerätulosten taululle ilmestymisessä menee oma aikansa ja yleensä ennen finaalia on tauko. Finaaliin eivät tietenkään pääse kaikki alkuerissä juosseet koirat, joten finaali on nopeammin juostu, ellei tule vieherikkoja, ukkoskuuroja tai muita hidastavia tekijöitä.

Päivä alkaa aamulla eläinlääkärin tarkistuksella, jonka jälkeen arvotaan lähtöjärjestys roduittain. Koirat juoksevat pareittain toinen sinisellä, toinen punaisella manttelilla. Alkuerien jälkeen saadaan tuomareiden antamat pisteet ja mikäli koiran suoritus ylittää finaalirajan, jäädään odottamaan finaalin alkamista. Ennen finaalia on toinen eläinlääkärin tarkastus ja arvotaan manttelien värit. Finaalin jälkeen on palkintojenjako. Tähän settiin kun ympätään puolisen tuntia lämmittelyä ennen jokaista juoksua ja toinen puolituntinen jäähdyttelyä, jonotukset eläinlääkärille, sataan kertaan kadonneiden papereiden etsiminen, kertaalleen hukkuneen manttelin löytäminen ja muu sähläys, venyy päivä hyvinkin pyöreäksi. Kisapäivän tunnelmassa on silti jotakin aivan ainutlaatuista, joka saa raahautumaan saviselle pellolle kerta toisensa jälkeen.


Fanny vauhdissa! Kuvaaja: Nina Lindqvist

Näyttelyihin verrattuna kisassa on erilaista jännitystä, sillä vaikka juoksukin on (usean tuomarin) arvostelulaji, ei kiistatta hyvin juossut koira voi saada huonoja pisteitä, kun taas näyttelyt ovat aina yksi kysymysmerkki.

Kopioin kilpailun perusrakenteen suoraan Kennelliiton sivuilta:

Miten kilpaillaan?

Koirat arvotaan roduittain pareiksi. Maastorata tehdään maastoon (esim. pellolle) ja trissojen avulla siihen saadaan erilaisia mutkia, ja näin pyritään matkimaan todellista metsästystilannetta. Juostavat matkat ovat 500m-1000m. Maastojuoksuissa ei pelkkä nopeus ratkaise vaan suoritukset arvostellaan muutenkin. Arvosteluun vaikuttaa nopeuden lisäksi, kuinka innokkaasti ja tarkasti koira seuraa viehettä, miten se pystyy pitämään juoksurytminsä ja sovittamaan vauhtinsa maastovaihteluihin. Koiran pitää pystyä käyttämään maastoa ja kanssakilpailijan liikkeitä hyväkseen ahdistaessaan viehettä ja sen täytyy selvitä radasta hyvässä kunnossa fyysisesti sekä psyykkisesti. Arvostelussa otetaan huomioon myös rodulle tyypillinen tapa metsästää, joten eri rotujen suoritukset eivät ole suoraan vertailukelpoisia keskenään. Arvostelun suorittaa kolme tuomaria jotka antavat max. 20 pistettä viidestä eri osa-alueesta kullekin koiralle, kokeessa koirat juoksevat kaksi suoritusta joiden yhteispisteiden perusteella koirat laitetaan paremmuusjärjestykseen

Katsotaan millainen kausi ensi kesänä saadaan kasaan. En malta odottaa!

1 kommentti:

  1. Thanks for taking the time to share this wonderful post with us. We love the excellent details that you provide for your training. Have a fantastic rest of your day and keep up the posts.
    World of Animals

    VastaaPoista