torstai 29. syyskuuta 2011

Mystiset mahavaivat
Kuten varmaan blogia lukeneet ovatkin huomanneet, on Hillalla ja Herolla ollut mahavaivoja nyt vaikka muille jakaa. Keväällä tämä lysti alkoi, ja siitä eteenpäin on ollut 3-6 viikon välein ripulia pitkin koirahuonetta. Ripuli on kestänyt aina 2-3 päivää ja mennyt sitten ohitse. Usein on käynyt niin, että ensin on sairastunut yksi koira, sitten siitä alle viikon päästä toinen. Mitä ihmettä? Mitään syy-yhteyksiä ei olla löydetty;

 1. Ruokavalio ei ole dramaattisesti muuttunut, molemmat syövät vehnätöntä nappulaa riisi-kalkkunamössön kera.
 2. Madotukset ja rokotukset on hoidettu ajallaan.
 3. Koirat eivät pääse syömään pahemmin mitään valvomatta.
 4. Ulkomailla ei olla käyty, joten harvinaisemmat loiset ovat hyvin hyvin pieni mahdollisuus.
 5. Lenkkimaastot ovat vaihdelleet paljon, joten tuskin mikään ulkoinen tekijä (ympäristöstä) on aiheuttajana.
Alkaa jo väsyttämään koko touhu, kun kuukauden hiljaiselon jälkeen on taas huone täynnä ripulia töistä tullessa. Ei kiva. Nyt tähän touhuun vihdoin tarpeeksi kyllästyneenä kiikutin eilen Heron eläinlääkärille sillä ajatuksella, että nyt riittää. Ei, ei Hero lahdattavaksi ollut menossa, vaan lähinnä riittää kärvistely ja nyt on saatava jotain apua ;) Istuttiin eläinlääkärin kanssa alas, kerrattiin oireita ja mietittiin syitä. Vihdoin pähkäilyn päätteeksi eläinlääkärillä oli meille teoria ja tähän teoriaan pohjautuvat hoitokeinot, jotka otettiinkin kiitollisena vastaan. Hänen mukaansa on todennäköistä, että keväällä kaiken pahan alku ja juuri oli se yksi vatsapöpö jonka molemmat sairastivat, mutta siitäpä maha ei olekkaan koskaan kunnolla toipunut. Ilmeisesti vatsassa on vielä bakteeritasapainot vinksallaan, ja tästä syystä pienikin ärsytys heittää ripaskavaihteen rajuna päälle.

Oli valtava helpotus saada ainakin yksi teoria, jonka pohjalta hoitoa voi alkaa kokeilemaan. Hoitona on aluksi helposti sulava ruoka vatsan rauhoittamiseksi, kuukauden piimäkuuri (joka aterialla Gefilus/AB piimää ruokaan n.4-5dl) ja kunnon antibioottikuuri, jolla saadaan mahdolliset pöpöt ja tulehdustilat talttumaan. Näillä mennään, ja toivotaan parasta!

2 kommenttia:

 1. Peukkuja täältä, että noi kurjat ongelmat poistuisivat pian. :) Meillä on kanssa herkkävatsainen koira eli vähintään kerran kuussa tuntuu maha olevan jostain kumman syystä sekaisin, sama mitä syöttää tai jättää syöttämättä, vaan ei oo sentään sisälle tarvinnu vahinkoja päästellä, ainakaan toistaiseksi. Tympeää se on silti.

  VastaaPoista
 2. Kiitos! Meillä tuntuu aina tavara tulevan sellaisella paineella, että sitä onkin sitten joka paikassa.. :/ Toivotaan että tämä kuuri nyt auttaisi.. Ja tsempit sinnekkin herkkämasun kanssa :)

  VastaaPoista