maanantai 16. huhtikuuta 2012

Sitruunapanta

Muuttoa suunniteltaessa oli selvää se, että Vahtikoira-Hilla ei tulisi ainakaan alkuun sulattamaan pihamaalla juoksentelevia ihmisiä, saati seinän takaa kuuluvia elämän ääniä. Maalla ikänsä asunut heinähattu siis tarvitsisi alkuun jotakin, joka toisi (mielen)rauhan niin omistajille, kuin naapureillekkin. Lähtötilanne vielä maalla asuessamme oli se, että ohikulkijoille Hilla saattoi urhata haukahduksen tai kaksi, mutta pihamaalta kuuluvalle vieraalla puheelle tai askelille + ovelle eksyville vieraille Hilla jaksoi paukuttaa varsin ponnekkaasti kielloista ja koulutuksesta huolimatta. Tästä lähtötilanteesta ajattelimme vuokrasopimuksen turvataksemme hankkia Hillalle sitruunapannan, jotta tapa saataisiin katkaistua ennen kuin se uudessa kodissa ehtisi kunnolla alkaakkaan.

Vuokrasin ensin pannan kokeillakseni sen tehoa, ja hyväksi havaittuani ostin meille oman. Mustissa ja Mirrissä PetSafen pannan hinta oli 69e sisältäen täyttöpullon.

Kuva: eläintarvikekauppa.fi

Teho on todella vaikuttava: viikon satunnaisen käytön jälkeen Hilla hiljeni hyvin radikaalisti: turhia älämölöjä oli harvoin ilman pantaakin ja volyymi pysyi yleensä jo "möhinä"tasolla (möhinä: melkein haukkua, mutta ei ihan "Möh!"). Panta kaulassa koira ei päästänyt ääntäkään muutaman sirtuunanhajuisen haukahduksen jälkeen. Me pidimme pantaa päällä satunnaisesti silloin tällöin, sekä joitakin kokonaisia työpäiviä. Hilla saa mielestäni ilmoittaa vieraista ovella hillitysti, mutta nimeomaan turha louskuttaminen ja päälle jäävä haukkuminen piti saada pois.

Nyt parin kuukauden jälkeen Hilla on edelleen paljon aiempaa hiljaisempi, vaikka pantaa alun tiheämmän käytön jälkeen on käytetty hyvin harvakseltaan, ehkä kerran kahdessa viikossa. Satunnaisten iltamenojen ajaksi pannan jätän edelleen kaulaan, sillä illalla talon ollessa tyhjä ja meidän rymistellessämme outoon aikaan kotiin, voi edelleen koira haukkua enemmän kuin normaalisti. Illalla myös naapurit ovat kotosalla, eikä koiranhaukku klo 23 illalla ole varmasti kenenkään mieleen. Saatan tosin jättää napsauttamatta illalla pannan päälle, eli pelkkä panta ilman suihkaustakin pitää koiran hiljaisena.

Kaikenkaikkiaan siis panta on tehonnut hyvin, vaikkakin osansa on varmasti ollut Hillan tottumisella ääniin ja pihalla liikkuviin ihmisiinkin. Panta itsessään pysyy hyvin paikallaan, mutta saattaa suhauttaa koiraa jo pään ravistamisesta tai jopa äänekkäästä röyhtäyksestä, mikä taas ei ole mukava juttu. Alun "intesiivijakson" jälkeen pantaa siis tarvitaan todella harvoin, joskin se on hyvä olla olemassa juuri poikkeavia kotiintuloaikoja yms.varten, jolloin koiralta voi odottaa herkempää ja äänekkäämpää reaktiota.

Petsafe:

+ tehokas
+ edullinen ratkaisu häiritsevään haukkuun
+ alun tiheämmän käytön jälkeen meillä enää harvoin käytössä
+ pannan saa on/off asentoon, eli pantaa voi pitää kaulassa "muistuttimena" ilman suihkauksiakin

- liian herkkä äänille; reagoi välillä pään ravisteluun yms. normaaliin käytökseen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti